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NOTIFICATION AND AUTHORISATION OF TANKER SALES 
ARTICLE 3Q OF COUNCIL REGULATION (EU) NO. 833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 19 FEBRUARY 2024 
 

1. Does this provision prohibit the sale of oil tankers to Russia? What about other 
third countries? 
Last updated: 19 February 2024 

This provision does not entail a straightforward ban on the sale or other ownership transfer of 
tankers to Russia. It introduces transparency into these transactions to any third country to 
address risks of evasion of the EU import ban on Russian crude oil or petroleum products and of 
the G7+ Oil Price Cap.  

The provision employs a two-pronged approach with notification and authorisation requirements 
depending on the nationality/place of establishment of the buyer and the use of the tanker:  

(i) The tanker is sold to a natural or legal person, entity or body in Russia or for use in Russia: 
the sale is prohibited unless it is authorised by the competent authority of a Member State, at 
the conditions it deems appropriate (Article 3q, paragraphs 1 to 3).  
 

(ii) The tanker is sold to a natural or legal person, entity or body from any third country or for 
use in any third country, other than Russia: the sale is possible but must be notified to the 
competent authority (Article 3q, paragraph 4). 

Any sale or transfer of ownership after 5 December 2022 and prior to 19 December 2023 shall be 
notified to the competent authorities before 20 February 2024. 

This measure seeks to introduce transparency into the sale of tankers, in particular second-hand 
carriers, that could be used to evade the import ban on Russian crude oil or petroleum products 
and the G7+ Oil Price Cap following the change of ownership. The inclusion of this provision 
aims to shed light on transactions that could otherwise result in the circumvention of these 
provisions, for example by facilitating the expansion of a tanker fleet transporting Russian oil 
above the price cap.   

 

2. What is meant by the ‘other transfer of ownership’ or ‘other arrangement entailing 
a transfer of ownership’? 
Last updated: 19 February 2024 

The obligations set out in the article apply to any ‘sale and transfer of ownership’ (paragraphs 1 
and 5 of Article 3q) and ‘other arrangement entailing a transfer of ownership’ (paragraph 5 of 
Article 3q). Both expressions have the same meaning. 

Transfer of ownership should be understood broadly, covering for instance situations such as 
sale, barter, relinquishment, inheritance, interests in a trust or other similar legal arrangement as 
well as any other sort of division of the ownership or transfer of title such as a corporate 
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restructuring. This broad interpretation aims at avoiding the circumvention of the measure by 
hiding the genuine nature of the transaction.  

 

3. To whom does the provision apply?  
Last updated: 19 February 2024 

This provision applies to any national of a Member State, natural person residing in a Member 
State, and legal person, entity or body which is established in the Union. An EU individual who 
owns, for instance through a third country company, a tanker registered under a third country 
flag is subject to this obligation. This is in line with Article 13(c) of Council Regulation 
833/2014 which sets out the jurisdictional scope of the Regulation.  

It is prohibited for EU operators to take part in any activities seeking to circumvent EU 
sanctions, for instance by acting as a substitute for a natural or legal person subject to Article 3q. 
The use of any intermediary to carry out the sale or transfer of ownership does not relieve the EU 
natural or legal person from the authorisation or notification obligations. For instance, 
circumvention can occur if an intermediary is used to carry out an operation that, although 
apparently legitimate, has the sole purpose of neutralising the effect of these obligations. 

 

4. Does this provision only apply to the sale or other transfer of ownership of EU-
flagged vessels? 
Last updated: 19 February 2024 

No. This provision applies to the sale or other transfer of ownership of both EU and non-EU 
flagged vessels that are owned by a national of a Member State, natural person residing in a 
Member State, and legal person, entity or body which is established in the Union. 

 

5. Who should notify? What information should be shared? 
Last updated: 19 February 2024 

The notification can be done by the EU natural or legal person subject to the obligation, as well 
as any person acting in the person’s name and/or on their behalf such as a lawyer, registered 
agent, ship broker. The identity of the person for whom they are acting must be clearly stated and 
all documentary evidence provided.  

Such notification should contain the full identities of the owner, the seller (if different from the 
owner) and the purchaser, where applicable the incorporation documents of the seller and the 
purchaser including information details on the shareholding and management, the identification 
documents of the vessel including the IMO ship identification number of the tanker and the Call 
Sign of the tanker. It is also recommended to include other relevant documents, such as the sale 
and purchase agreement or information regarding or produced by the ship broker and escrow 
agent. 
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6. Which tankers are concerned? 
Last updated: 19 February 2024 

This provision covers tankers falling under HS code ex 8901 20 suited for the transport of crude 
oil or petroleum products listed in Annex XXV. This provision applies where the tanker could 
transport such products, irrespective of their effective future use. This provision would not cover 
tankers that are suited for the transport of products such as LNG or LPG. 

Where a tanker could transport both petroleum products listed in Annex XXV as well as other 
petroleum products that are not listed in this Annex, the sale or transfer of ownership still falls 
under the scope of Council Regulation (EU) 833/2014. 

 

7. To which competent authority should an operator notify the sale or other transfer of 
ownership? 
Last updated: 19 February 2024 

The list of competent authorities can be found in Annex I to Council Regulation (EU) 833/2014. 
The person should notify the authority of the Member State from which it is a citizen, a resident 
or is established. 

The Member State concerned shall inform the other Member States and the Commission of any 
authorisation or notification within two weeks.  

Member States are encouraged to inform their operators through adequate channels on practical 
modalities of such notifications (indication of the authority to which sale should be notified, 
creation of a standard form, etc). 

 

8. At what conditions can a competent authority authorise the sale or other transfer of 
ownership of tankers to a Russian person or for use in Russia?  
Last updated: 19 February 2024 

A competent authorities may authorise, under the conditions they deem appropriate, the sale or 
other transfer of ownership of tankers for the transport of crude oil or petroleum products listed 
in Annex XXV, falling under HS code ex 8901 20, whether or not originating in the Union, to 
any natural or legal person, entity or body in Russia or for use in Russia. 

They may take into account the following elements regarding the purchaser: past and current 
experience and track record in the maritime transport sector, ownership of the vessel as well as 
its flag, classification society and insurance provider, information and attestations from the 
shipbroker or escrow agent, management and shareholding involvement, resources to operate 
and maintain the tanker, track record for sanctions compliance as well as the intention to 
regularly access Russian territorial waters. For a legal person, entity, or body, further elements 
such as the place of registration, date of incorporation, content of the corporate documentation, 
activities and flagging of the purchaser’s existing fleet (or lack thereof), ownership structure of 
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the purchaser including ultimate beneficial owners, identity of the shareholders and managers, 
etc. This list is indicative only. 

Where the competent authority has reasonable grounds to believe that the tanker would be used 
to transport, or be re-exported to transport, Russian crude oil or petroleum products listed in 
Annex XXV, for import into the Union (Article 3m) or for transport to third countries above the 
G7+ Oil Price Cap (Article 3n), the national competent authority should not grant the 
authorisation. This could be the case, for example, when the national competent authority holds 
information (acquired through confidential or public sources) suggesting that a party in a 
transaction subject to authorisation is engaged in the circumvention of sanctions or that certain 
elements of the transactions are suspicious (e.g. one or more of the parties cannot be identified or 
the corporate structure is excessively complex). Conversely, and for instance, a competent 
authority can grant an authorisation where it receives evidence that the buyer will transport 
Russian crude oil or petroleum products in compliance with the G7+ Oil Price Cap or that it will 
access Russia only to transport non-Russian crude oil.  

 
9. How can a seller ascertain that its tanker is not being sold for “use in Russia”? 

Last updated: 19 February 2024 

In order to comply with this provision, an operator selling or transferring ownership should carry 
out the necessary due diligence to establish whether the buyer will use the tanker is Russia. 

A seller should seek this information from its counterpart with an explicit documented inquiry. 
The seller may also make a declaration that, based on such evidence, it has undertaken due 
diligence on the buyer of the tanker, and it is not aware of any reason why the tanker would be 
used in Russia. Furthermore, the declaration should include an assertion that the buyer or/and its 
ultimate beneficial owners are not subject to EU sanctions. 

Authorisations should be sought only for cases in which the due diligence has revealed that the 
sale is to the benefit, directly or indirectly, to a Russian person or for use in Russia.  Where no 
such information has been collected, it is not necessary to request an authorisation. A notification 
is sufficient. National competent authorities may reject such requests.  

 

10. Will an EU operator be held liable if the tanker it sold is subsequently used in 
Russia and it had not requested an authorisation?  
Last updated: 19 February 2024 

The EU individual or entity selling or transferring ownership, as well as operators participating 
in the sale or transfer of ownership such as a shipbroker or escrow agent, should carry out the 
necessary due diligence to ensure compliance with EU sanctions.  

Where the tanker is sold to a Russian person or is for use in Russia, sufficient evidence must be 
provided to the national competent authority to prove that the tanker would not be used in breach 
of the import ban on Russian crude oil or petroleum products and the G7+ Oil Price Cap. If the 
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EU operator knowingly and intentionally fails to conduct such due diligence, this can be 
considered as participation in a circumvention scheme. 

Article 10 of Regulation 833/2014 (non-liability clause) remains applicable i.e the sale of a 
tanker by an EU operator shall not give rise to liability, if he/she did not know, and had no 
reasonable cause to suspect, that the tanker sold to an operator in a third country would be used 
in Russia.  

 

11. Does the notification obligation apply retroactively? 
Last updated: 19 February 2024 

Article 3q, paragraph 5, provides that the sale or other transfer of ownership of tankers 
concluded after 5 December 2022 and prior to 19 December 2023 should be notified to the 
competent authorities by 20 February 2024 at the latest. It is the obligation of the EU natural or 
legal person to trace back the sale or transfer or ownership and to collect all relevant information 
to be shared with the competent authority.  Such notification should be made in line with the 
requirements set out in Article 3q, paragraph 4. Please refer to FAQ 5 for further information. 

Member States national authorities should raise awareness with relevant stakeholders on the need 
to comply with such an obligation, including for the sales which occurred prior to the adoption of 
the measures, up to 5 December 2022. 

 

12. Does this provision cover long-term charterparties? 
Last updated: 19 February 2024 

It is not required to notify or seek authorisation for long-term charterparties. EU natural and legal 
shipowners that charter tankers, directly or indirectly, must comply with EU sanctions (Article 
13 of Council Regulation (EU) 833/2014). This includes bareboat charterparties. 

Where a tanker is long-term chartered, the EU natural and legal shipowner should carry out the 
necessary due diligence to ascertain, in particular, compliance with the EU import ban on 
Russian oil and the G7+ Oil Price Cap. 

 

13. What are the notification obligations of Member States under this provision? 
Last updated: 19 February 2024 

The Member State receiving notifications and granting authorisations shall inform the other 
Member States and the Commission of any authorisation granted under paragraph 2, and of any 
notification under paragraphs 4 and 5, within two weeks of the authorisation or notification. 

This information sharing shall support the detection instances of breach or circumvention of this 
provision. This can facilitate the implementation and enforcement of the EU import ban on 
Russian crude oil or petroleum products and of the G7+ Oil Price Cap, in line with Article 3na, 
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with a view to further identify vessels and entities of concern carrying out one or more deceptive 
practices while transporting Russian crude oil and petroleum products. 

Any information provided or received in accordance should be used for the purposes for which it 
was provided or received, including ensuring the effectiveness of the measure. 
 


