
STATE-OWNED ENTERPRISES 
RELATED PROVISION: ARTICLE 5aa OF COUNCIL REGULATION 833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 25 MARCH 2024

1. What is prohibited under Article 5aa?
Last update: 11 May 2022

This provision prohibits the conclusion of new contracts after 16 March 2022 with the legal 
persons contained in the Annex. The prohibition also applies to the execution of existing ones 
after 15 May 2022 or to the provision of any sort of economically valuable benefit (such as 
services or payments), even in the absence of such contractual relationship. The article does not 
prescribe the consequences that the prohibition should have on any ongoing contractual relations; 
an EU operator should take the measures necessary in light of its specific situation to halt its 
dealings by the end of the wind-down period on 15 May 2022.  

2. What does “acting on behalf or at the direction of” mean?
Last update: 23 October 2023

Article 5aa(1)(c) prohibits to directly or indirectly engage in any transaction with a legal person, 
entity or body ‘acting on behalf or at the direction of’ an entity referred to in point (a) or (b) of 
this Article 5aa(1). Article 5aa(1)(c) seeks to address situations where an entity in Annex XIX 
attempts to circumvent the application of EU sanctions, for instance by changing the formal 
ownership of a company to side-step the application of Article 5aa (1)(b).  

Guidance has been provided by the Commission to support such determinations, such as the 
criteria listed in the Commission opinion dated 17 October 2019. It addresses this notion of 
‘acting on behalf or at the direction’ and notably this excerpt: “Ownership or control of the 
[targeted person/entity over the other entity] is an element that can be considered […] to increase 
the likelihood of [acting on behalf or at the direction of the targeted person/entity], but cannot 
suffice in determining whether the conduct did occur. In the absence of a definition and/or 
criteria that can be used to assess whether an entity acted on behalf or at the direction of a 
targeted entity, the NCA should take into account all the relevant circumstances in order to 
establish the situation at hand. These can include, for example, the precise ownership/control 
structure, including links between natural persons; the nature and purpose of the transaction, 
coupled with the stated business duties of the entity that is owned or controlled; previous 
instances of acting on behalf or at the direction of the targeted entity; disclosure made by third 
parties and/or factual evidence indicating that directions were given by the targeted entity”. 



For instance, a company previously falling under the scope of Article 5aa(1)(b) is likely to be 
‘acting on behalf or at the direction of’ an entity in Annex XIX (Article 5aa(1)(c)) if the 
ownership structure of the company is modified to reduce the shareholding owned by the entity 
in Annex XIX to 50% or below according to the ownership designation criterion, in particular 
where the share transfer is operated within the same corporate group and/or the transfer occurs 
close to the date of inclusion into Annex XIX of the relevant entity or of the issuance of guidance 
clarifying the implementation of the measure and/or if any material influence over the relevant 
entity is maintained (e.g. veto rights or any other influence over the management of the entity). 
In such a situation, there are reasonable grounds to suspect that the share transfer has been put in 
place in bad faith to camouflage the effective ownership or control and to circumvent the 
applicability of Article 5aa. 
 
Based on such a determination, the prohibition requires that any provision of an economically 
valuable benefit in favour of the entity ‘acting on behalf or at the direction of’ be terminated. 
Where the termination of transactions with such an entity could affect the security of supply, 
operators should allow for a sufficient wind-down period (e.g. 60 days) to avoid unintended 
consequences before halting ongoing operations. 
 

3. Regarding the scope of the exception provided in Article 5aa(2) of Council 
Regulation (EU) 833/2014, in the context of a credit agreement, do we understand 
correctly that “execution” means that the credit line can be drawn until 15 May 
2022, with the subsequent repayment after such date? Or both also the repayment 
has to happen before 15 May 2022? 
Last update: 16 June 2022 

 

The intention of Article 5aa is to prohibit all dealings with the legal persons listed in the Annex. 
In this regards, repayments in the context of a credit agreement are covered by this transaction 
ban since they amount to the execution of a contract and should have been finalised by 15 May 
2022.  
 
However, since 3 June 2022, in accordance with Council Regulation (EU) 2022/879, the 
reception of payments due by the legal persons, entities or bodies referred to in paragraph 1 
pursuant to contracts performed before 15 May 2022 is allowed under paragraph 2a. 
 

4. Does Article 5aa(3)(c) of Regulation 833/2014 permit the purchase of Annex XXI 
coal products from an entity listed in Annex XIX, in circumstances where the 
contract is entered into after 9 April 2022? 
Last update: 30 June 2023 

 



Article 5aa(3)(c) should be read in conjunction with former Article 3j, in particular the wind-
down period provided for in paragraph 3. Accordingly, transactions falling under the scope of 
Article 5aa(3)(c) were possible until 10th August 2022 only for contracts concluded before 9 
April 2022. 
 
As explained in recital 51 of Council Regulation (EU) 2023/1214 (“11th sanctions package”), 
which entered into force on 24 June 2023, Article 3j and Annex XXII were deleted because the 
prohibition concerning coal imports is covered by Article 3i and Annex XXI of Regulation (EU) 
No 833/2014. 
 

5. Does the prohibition under Article 5aa extend to the provision of legal services to 
entities listed in Annex XIX?  
Last update: 16 June 2022 

 
With regards to the provision of the related legal services, Article 5aa should be interpreted in 
light of the fundamental rights protected under the Charter, in particular the right of defence. 
This provision does not affect the provision of services that are strictly necessary for the exercise 
of the right of defence in judicial proceedings and the right to an effective legal remedy as 
referred in Article 47 of the EU Charter of Fundamental Rights and Article 6 of the European 
Convention on Human Rights. 

6. Does an EU operator engage indirectly with an entity targeted by Article 5aa if it 
provides insurance coverage to a vessel calling into a port owned by this entity? 
Last update: 25 March 2024 

The provision of insurance coverage for a vessel calling into a port owned by an entity listed in 
Annex XIX is not prohibited under Article 5aa as the provision of insurance to this vessel is not a 
direct or indirect transaction with the entity.    

However, should the insured damage materialise, an EU insurer would only be allowed to make 
a direct payment to the port or reimburse liabilities for damages occurring in such a port if the 
latter is owned by an entity targeted by Article 5aa and listed in Annex XIX if the purpose of the 
entry into the port of the vessel was the transport of goods as provided in an exemption under 
paragraphs 3(a),(aa) and (f) which relate to the purchase, import, transport of certain goods.   

6a. Can an EU insurer provide and pay out an insurance claim for a damage that 
has occurred in a port owned by an entity in Annex XIX?  
Last update: 25 March 2024  

Under the exemptions in Article 5aa, paragraphs 3(a), (aa) and (f) which allows certain 
transactions, including the transport of certain goods, EU insurers can provide coverage to 
vessels calling a port owned by an entity in Annex XIX.  



  

Where the insured damage materialises, the payment of a claim directly to the port or the 
reimbursement of liabilities to the policyholder is lawful provided the necessary due diligence 
was carried out to ascertain that the damage occurred for the transport of the products referred to 
under paragraphs 3(a), (aa) and (f) and under the conditions described in the Article. For further 
information on the Oil Price Cap, please refer to the dedicated FAQs. 

7. The Russian Maritime Registry of Shipping was already subject to EU sanctions, 
what is the difference with the current measure? 
Last update: 10 November 2022 

On 9 March 2022, the Russian Maritime Registry of Shipping (‘RMRS’) was added to the list of 
entities subject to financing limitations via loans, transferable securities and money market 
instruments (Article 5, paragraph 4, Council Regulation 833/2014).  

On 7 October 2022, the Council decided to subject this entity to a transaction ban under Article 
5aa of Council Regulation 833/2014. This measure prohibits the carrying out of any transaction, 
including for the provision of any sort of economically valuable benefit to the Russian Maritime 
Registry of Shipping.  Such transactions cannot, for instance, be carried out by any EU vessel or 
any company incorporated or constituted under the law of a Member State, irrespective of where 
it is located. This prohibition also applies within the territory of the Union and where business is 
done in whole or in part within the Union (per Article 13 of Council Regulation 833/2014). EU 
sanctions do not apply extra-territorially, hence Article 5aa does not prohibit foreign operators, 
including non-EU vessels, from transacting with RMRS outside of the EU e.g. receive 
certification.   

8. Can a non-EU vessel with RMRS certification enter EU territorial waters? 
Last update: 10 November 2022 

Yes. EU sanctions do not prohibit the recognition of an RMRS certificate required to enter EU 
territorial waters. From 8 April 2023, all vessels with an RMRS certification will be prohibited 
access to EU ports (see FAQs relating to the port access ban provision, Article 3ea of Council 
Regulation 833/2014). However, the access to ports of such vessels remains allowed, subject to 
an authorization by the national competent authorities, for the purchase, import or transport of 
pharmaceutical, medical, agricultural and food products, including wheat and fertilisers. 

9. Can the Russian Maritime Registry for Shipping still act as an EU ‘Recognised 
Organisation’? 
Last update: 18 October 2022 

The EU has withdrawn the recognition of the Russian Maritime Register of Shipping to act as a 
recognised ship inspection and survey organisation 1  in the EU (so-called ‘Recognised 

 
1 Classification Society/Recognised Organisation is a technical body that can be authorised via a delegation 
agreement, to carry out certain technical work on vessels on behalf of the flag State and may also be authorised to 
issue the relevant statutory certificates to economic operators on behalf of the flag State. 



Organisation’) with immediate effect2. This means that an EU flag State can no longer enter 
into, or renew, any authorisations with RMRS nor delegate any work to it. Likewise, the Member 
States cannot delegate any verification in the ship security field or any safety inspection for the 
inland waterways purposes. 

10. What does the placing of the Russian Maritime Registry for Shipping in Annex XIX 
imply for Member States’ obligations? 
Last update: 18 October 2022 

It is necessary for Member States that still have any delegations with this entity to withdraw 
these for the measure to take full effect. Accordingly, Article 1ab, paragraphs 1, 4, and 5 of 
Council Decision 2014/512/CFSP sets out a timeframe for the Member States to arrange for an 
orderly wind-down of such authorisations.  

Any EU Member State as flag State having delegated any work to the Russian Maritime Register 
of Shipping for maritime safety related work on ships must withdraw those authorisations 
before 5 January 2023 (Article 1ab, paragraph 1).  

The same wind-down period and end date, 5 January 2023, applies for any authorisation by any 
EU flag State to RMRS to act as a ‘Recognised Security Organisation’ (Article 1ab, paragraph 4). 

The wind-down period for any authorisations to RMRS to perform any work on Inland 
Waterway ships is earlier and should be done before 6 November 2022 (Article 1ab, paragraph 
5). 

Until such authorisations have been withdrawn, Member States shall not allow, or grant a 
delegation to, the Russian Maritime Register of Shipping to perform any of the tasks which, in 
accordance with Union rules on maritime safety, are reserved to organisations recognised by the 
Union, including to undertake inspections and surveys related to statutory certificates as well as 
to issue, endorse or renew the related certificates. 

11. When will statutory certificates issued by the Russian Maritime Registry of 
Shipping to economic operators be invalidated? 
Last update: 18 October 2022 

Statutory certificates issued on behalf of a Member State by RMRS to any EU flagged ships or 
inland waterway vessels before 7 October 2022 will expire on the date indicated on the 
certificate without possibility of renewal, if not withdrawn before that date by the national 
competent authorities. They will in any case cease to be valid by the 8 April 2023 at the latest 
(Article 1ab, paragraphs 2 and 6 of Council Decision 2014/512/CFSP). 

This applies with regards to maritime safety3, maritime security4 and for inland navigation5.  

 
2 Article 5aa, paragraph 4, of Council Regulation 833/2014 and Article 1ab, paragraph 3, of Council Decision 
2014/512/CFSP. 
3 Russian Maritime Registry of Shipping acting as an EU ‘Recognised Organisation’ per Directive 2009/15/EC  



EU flagged vessels still having  RMRS certification can remain under the same EU flag, and can 
have new certificates  issued on their behalf by another EU ‘Recognised Organisation’ after a 
transfer of class, or by the flag State itself. 

12. Can a currently EU recognised organisation work with RMRS for the purpose of 
transfer of class? 
Last update: 18 October 2022 

Yes. EU recognised organisations that have been delegated to undertake the inspection and 
certification of ships classed or certified for statutory purposes until now by RMRS could 
continue working with RMRS for the purposes of transfer of class until 8 April 2023. 

13. Does Article 5aa prohibit transactions with the Russian Maritime Register of 
Shipping for the transport of agricultural and food products?  
Last update: 8 March 2023 

No. The transaction ban contains an exemption for transactions necessary for the purchase, 
import or transport of agricultural and food products, including wheat and fertilisers whose 
import, purchase and transport is allowed under Council Regulation (EU) 833/2014.  

Accordingly, under this exemption, EU operators such as EU insurance providers can provide 
the services to RMRS, directly or indirectly, if they are necessary for the purchase, import or 
transport of such products without having to request an authorisation to a Member State.  

EU sanctions do not apply extra-territorially, hence Article 5aa does not prohibit operators that 
are not established under the jurisdiction of an EU Member State, including non-EU vessels, 
from transacting with RMRS outside of the EU, for purchase, import or transport in the aforesaid 
products.  

14. Does Article 5aa prohibit transactions with a company that is minority owned by an 
entity listed in Annex XIX?   
Last update: 30 June 2023 

Article 5aa does not apply to companies in which an entity or entities listed in Annex XIX owns 
a minority shareholding (meaning that proprietary rights are directly or indirectly owned for less 
than 50 % by an entity listed in Annex XIX), except if such a company is found to be acting on 
the behalf or at the direction of an entity listed in Annex XIX (Article 5aa paragraph 1(c)).     

Accordingly, it is necessary to assess, on a case-by-case basis, whether such a minority owned 
company is owned directly or indirectly for more than 50% or is acting on behalf of or at the 
direction of the entity listed in Annex XIX. Please refer to FAQ 2 for more information 
regarding this assessment.  

 
4 Russian Maritime Registry of Shipping acting as an EU ‘Recongised Secuirty Organisation’ per Regulation (EC) No 
725/2004 or Directive 2005/65/EC 
5 Russian Maritime Registry of Shipping acting as an EU ‘Recognised Organisation’ per Directive (EU) 2016/1629 



Moreover, the fact that an entity listed in Annex XIX holds a minority ownership interest in a 
company, even where such a company carries out a project located in Russia, does not mean that 
an EU operator would automatically ‘directly or indirectly engage in transactions’ with a person 
listed in Annex XIX or with an entity acting on behalf or at the direction of that entity. In such a 
scenario, it is required to make a case-by-case assessment for each transaction.  

15. Are maintenance and repair services considered strictly necessary for the purposes 
of Article 5aa paragraph 3(aa)?  
Last update: 30 June 2023 

Unless prohibited under Article 3m or 3n as well as Article 3f, it is possible to provide or receive 
maintenance and repairs services to vessels transporting natural gas, oil, or refined petroleum 
products from or through Russia required for concerns of maritime safety. Other services, such 
as tug services can also be provided.  

 

 

 


