
Technical assistance 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 13 APRIL 2022 

 

1. How should one interpret the prohibition to provide technical assistance and brokering services 

that accompany export-ban measures under Council Regulation 833/2014? 

The definitions of ‘technical assistance’ and ‘brokering services’ can be found in Articles 1(c) and 

1(d) of Council Regulation 833/2014. All export bans are accompanied by prohibitions to provide 

technical assistance and brokering services. These provisions are meant to avoid that EU 

operators who cannot export the goods subject to an export ban support a third county in 

obtaining, manufacturing, repairing, maintaining etc. the goods on its own. Your national 

competent authority can assist you in determining whether services your company provide qualify 

as ‘technical assistance’ or ‘brokering services’ for goods subject to an export ban under Council 

Regulation 833/2014.  
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