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TRADING 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 13 MAY 2022 

 

 

1. Is secondary trading of instruments between EU counterparties of sanctioned 

entities also suspended under Council Regulation (EU) No 833/2014?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Yes it is, but with the following caveat: for securities issued by Russia, its government, and 

Central Bank, or sanctioned entities, we distinguish between trade with securities issued 

before the dates indicated in respectively Article 5a and Article 5(1) to 5(4) of Council 

Regulation (EU) No 833/2014 (allowed), and trade with securities issued thereafter 

(prohibited). 

 

2. Can a bond issued by an entity subject to a refinancing prohibition under Article 5 of 

Council Regulation (EU) No 833/2014 and held by an entity not targeted by sanctions 

be sold to another entity not targeted by sanctions?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Article 5 of Regulation 833/2014 clearly sets out which prohibition applies to which type of 

targeted entity. If the transferable securities or money market instruments were issued by a 

targeted entity between 1 August 2014 to 12 September 2014 with a maturity exceeding 90 

days, or after 12 September 2014 with a maturity exceeding 30 days, or after 12 April 2022 

irrespective of the maturity, EU persons or entities are prohibited from directly or indirectly 

purchasing, selling, providing investment services for or assistance in the issuance of, or 

otherwise dealing with these securities. 

 

3. Can securities of private Russian entities not subject to the restrictions envisaged by 

Article 5 of Council Regulation (EU) No 833/2014 still be traded?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Yes, they can in principle. It should however be verified that the entity is not subject to an 

assets freeze and prohibition to make funds and economic resources available to it or for its 

benefit under Council Regulation (EU) No 269/2014, if it would be owned or controlled by a 

person listed in Annex I to said Regulation. Should that be the case, the trading on primary 

markets of its securities would be prohibited. 

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0833-20220413
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4. Does the currency-denomination in which instruments are traded make a difference 

for the prohibition enshrined in Article 5 of Council Regulation (EU) No 833/2014?  

 Last update: 4 May 2022 

 

No, it does not. The prohibition covers all new securities or money market instruments, 

irrespective of the currency in which they are traded. 

 

5. Is the dealing of derivative instruments with Russian investments suspended?  

 Last update: 4 May 2022 

 

The restrictions under Article 5(1) to 5(4) apply also for derivative products where the 

underlying instrument/security falls under the scope of Article 1(f) of Council Regulation (EU) 

No 833/2014. The restrictions apply for financial instruments issued after the dates indicated 

in Article 5(1) to 5(4) of Regulation 833/2014. 

 

6. Is the dealing of derived instruments listed on the Moscow stock exchange 

suspended?  

 Last update: 4 May 2022 

 

The listing venue as such is not relevant, since the restrictions imposed by Council Regulation 

(EU) No 833/2014 apply to all Member State nationals and Member State- incorporated or 

constituted companies, irrespective of where they are operating. 

 

7. Are EU firms still allowed to trade (non-prohibited instruments) on Russian 

exchanges?  

 Last update: 4 May 2022 

 

EU firms are still allowed to trade on Russian exchanges as long as the trading does not 

concern securities or derivatives issued by the Russian State, the Russian Central Bank, the 

banks or state-owned enterprises subject to a financing ban pursuant to Article 5(1) to Article 

5(4) of Council Regulation (EU) No 833/2014. Trading financial instruments issued before the 

relevant dates indicated in Article 5(1) to Article 5(4) is possible. 

 

8. Are new admissions to trading/official listings of financial instruments of companies 

indicated in Article 5(5) of Council Regulation (EU) No 833/2014 allowed on EU 

trading venues?  

 Last update: 4 May 2022 

 

New admissions to trading/official listings on EU trading venues are not allowed. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0833-20220413
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
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9. Should existing financial instruments of companies indicated in Article 5(5) of 

Council Regulation (EU) No 833/2014 be suspended or delisted from EU trading 

venues?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Article 5(5) of Regulation 833/2014 provides that as of 12 April 2022, EU trading venues can 

no longer list and provide services in relation to transferable securities of any legal person, 

entity or body established in Russia and with over 50% of public ownership. As of 12 April 

2022 they cannot provide any services in relation to them, irrespective of their date of 

issuance. 

 

10. Council Regulation (EU) No 833/2014 prohibits the provision of a range of services 

with respect to the dealing of transferable securities and money-market 

instruments. What activities does this include? Are the provisions addressed to the 

operators of trading venues or eventually to the investment firms who provide 

services and perform activities related to securities?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Investment services and instruments covered by restrictions are specified in Regulation 

883/2014. 

Addressees are market participants, e.g. investment firms. As for trading venues, they may 

be impacted by the prohibition to admit new instruments to be traded or indirectly, by not 

suspending trading in prohibited instruments, which would enable their members to continue 

illegal trading. 

 

11. What are the criteria to identify legal persons, entities or bodies acting on “behalf 

or at the direction of” pursuant to Article 5(1)(c) of Council Regulation (EU) 833/2014 

?  

 Last update: 4 May 2022 

 

The Commission Opinion of 17 October 2019 provides guidance on how to determine 

whether an entity is acting on behalf or at the direction of an entity listed in Annex III to 

Regulation 833/2014. Generally speaking, ‘acting on behalf or at the direction of an entity’ is 

distinct from the notions of ownership and control. While ownership of or control over an 

entity is an element that can be considered to increase the likelihood of such conduct, they 

cannot suffice in determining whether an entity is acting on behalf or at the direction of 

another entity. EU operators should take into account all the relevant circumstances in order 

to assess the situation at hand. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/191017-opinion-regulation-2014-833-article-5-1_en.pdf
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12. Should index providers exclude from the index the securities of those subject to the 

trading restrictions pursuant to Article 5(5) of Council Regulation (EU) No 833/2014?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Article 5(5) of Regulation 833/2014 does not require EU benchmark administrators to 

withdraw or exclude securities from their indices. Nonetheless, product manufacturers 

making available products tracking such benchmarks will be subject to restrictions on the 

underlying securities which are themselves subject to sanctions. Benchmark administrators 

should adapt their benchmark compositions accordingly. 

 

13. Do “investment services” include settlement services and corporate services 

provided by Central Securities Depositories (CSDs) and International Central Security 

Depositories?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Although the definition of “investment services” in Directive 2014/65/EU does not expressly 

refer to settlement and corporate services provided by CSDs, the latter fall within the scope 

of Article 5e of Council Regulation (EU) No 833/2014 which prohibits Union’s Central 

Securities Depositories to provide any services for transferable securities issued after 12 April 

2022 to any Russian national or natural person residing in Russia or any legal person, entity 

or body established in Russia. Furthermore, Article 5 covers the provision of investment 

services as well as the purchase, sale, assistance in the issuance of, or otherwise dealing with 

transferable securities. 

 

14. Does Article 5(1) of Council Regulation (EU) No 833/2014 cover existing securities or 

does it apply only to new securities (issued after 12 April 2022)?  

 Last update: 4 May 2022 

 

It depends on whether the security was subject to previous sanctions or not. Please see the 

conditions set out under Article 5(1): 

“It shall be prohibited to directly or indirectly purchase, sell, provide investment services for 

or assistance in the issuance of, or otherwise deal with transferable securities and money-

market instruments with a maturity exceeding 90 days, issued after 1 August 2014 to 12 

September 2014, or with a maturity exceeding 30 days, issued after 12 September 2014 to 12 

April 2022 or any transferable securities and money market instruments issued after 12 April 

2022". 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32014L0065
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833


5 

 

15. Are American Depositary Receipts (ADRs) covered by the restriction envisaged by 

Council Regulation (EU) No 833/2014? If so, could they be cash settled?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Depositary receipts should be treated like any other transferable securities, as defined in 

Directive 2014/65/EU. In the context of Article 5 of Regulation 833/2014, transactions in ADRs 

should be considered as a way to indirectly purchase or sell transferable securities. Hence, 

any settlement of transactions on ADRs for which the underlying transferable security is 

subject to the provision of Article 5 or Article 5e, and irrespective of whether it is settled 

against cash or not, can be subject to the provisions of Articles 5 and 5e of Regulation 

833/2014 if it fulfils the conditions specified therein. 

 

16. What percentage of the affected financial instruments must a multi-asset product 

(e.g. ETF) contain to fall under the restrictions pursuant to Article 5 and Article 5a of 

Council Regulation (EU) No 833/2014?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Articles 5(1) to 5(4) and Article 5a(1) of Regulation 833/2014 prohibit to directly or indirectly 

purchase, sell, provide investment services for or assistance in the issuance of, or otherwise 

deal with transferable securities and money-market instruments of a number of legal persons, 

entities and bodies. Multi-asset products (e.g. ETF) shall not be exposed to any of these 

sanctioned securities and money-market instruments. In other terms, zero percent of the 

affected financial instruments (issued after 9 March for entities sanctioned by Article 5a(1)), 

or 12 April for entities sanctioned by Articles 5(1) to 5(4)) may be traded via ETFs. 

 

17. Does the definition and interpretation of transferable securities in Council 

Regulation (EU) No 833/2014 include bonds?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Yes, the definition of transferable securities under Article 1(f) of Regulation 833/2014 includes 

bonds. 

 

18. Does the ban in Article 5 of Council Regulation (EU) No 833/2014 also apply to 

transferable securities denominated in a virtual currency?  

 Last update: 4 May 2022 

 

Yes, transferable securities in the form of crypto-assets are also subject to the prohibition. 

 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32014L0065
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
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19. For an existing derivative contract (e.g. an interest rate swap) subject to daily 

margining requirements, is one party allowed to receive collateral that is 

contractually due even if the counterparty is a designated entity under Council 

Regulation (EU) No 269/2014?  

 Last update: 4 May 2022 

 

In this situation, a designated entity is fulfilling a non-listed entity's margin call by making 

payments to that entity linked to an already concluded derivative contract with a non-listed 

entity. Forbidding such payments would result in the absence of transfer of funds owed by 

the designated entity to the non-designated entity, which would amount to a transfer of 

economic resources to the designated entity. Considering the wide interpretation of the 

notion of ‘making economic resources available’ to listed entities by the Court of Justice, this 

situation is not compatible with the restrictive measures taken vis-à-vis those designated 

entities. Non-designated entities can therefore receive collateral. 

 

20. Can the Russian State pay coupons on its Eurobonds?  

 Last update: 4 May 2022 

 

EU sanctions do not impose any impediments to receive income payments, dividend 

payments or principal repayments of existing securities from Russian issuers. The restrictive 

measures imposed by the EU in Council Regulation (EU) No 833/2014 in relation to purchases 

of the securities issued by the Russian State, certain banks and corporations apply to 

purchases of securities issued after a certain date (i.e. 9 March 2022 for securities issued by 

the Russian State or the Russian Central bank). 

 

21. Does Council Regulation (EU) No 269/2014 allow secondary trading of securities 

issued by an entity subject to an asset freeze and prohibition to make funds and 

economic resources available to it or for its benefit?  

  Last update: 13 May 2022 

 

Supposing the entity is not subject to securities transactions restrictions under Article 5 of 

Council Regulation (EU) No 833/2014 (see answer 1), secondary market trading of its 

securities would not be forbidden. Securities traded on a secondary market cannot be 

considered as “belonging to, owned, held or controlled by” the entity, nor can their purchase 

be considered as making funds or economic resources available to that entity. 

It should nonetheless be reminded that pursuant to Article 9 of Regulation 269/2014, it is 

prohibited to participate, knowingly and intentionally, in activities the object or effect of 

which is to circumvent the measures referred to in Article 2 of said Regulation. If you believe 

you are witnessing sanctions violations or circumvention, these can be reported to your 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0269-20220315
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0269-20220315
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0269-20220315
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32014R0833
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national competent authority or anonymously via the EU whistleblower tool. 


