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INVESTMENT FUNDS 
RELATED PROVISION: ARTICLE 5; ARTILE 5a; ARTICLE 5f OF COUNCIL REGULATION 

833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 30 JUNE 2023 
 
 

1. Where a management company as defined in point (b) of Article 2(1) of Directive 
2009/65/EC or an alternative investment fund manager in the meaning of point (b) of 
Article 4(1) of Directive 2011/61/EU, carries out business on behalf of its managed 
fund(s), are the restrictive measures set out in Council Regulation (EU) 833/2014 
applicable to those funds or the unit-/shareholders of those funds? Specifically, where 
the management company or the alternative investment fund manager purchases, 
sells, provides investment services for or assistance in the issuance of, or otherwise 
deals with transferable securities and money-market instruments, on behalf of its 
managed funds, or sells transferable securities denominated in the currency of a 
Member State issued after 12 April 2022, or denominated in any other currency 
issued after 6 August 2023 or units in collective investment undertakings providing 
exposure to such securities, do the prohibitions in Articles 5(1)–5(4), Article 5a(1) and 
Article 5f(1) of Council Regulation (EU) 833/2014 apply to the funds or the unit-
/shareholders of those funds?  
Last update: 30 June 2023 

 
The prohibitions laid down in Articles 5(1)-5(4) and Article 5a(1) apply to any entity or person 
that are transactional parties to, or arrange or otherwise facilitate, the sale, purchase or issuance of 
securities of entities sanctioned under these Articles. 

The prohibition in Article 5f(1) applies to any entity or person selling transferable securities, or 
units in collective investment undertakings providing exposure to such securities, to Russian 
nationals or natural persons residing in Russia, or legal persons, entities or bodies established in 
Russia, save for nationals of a Member State or natural persons having a temporary or permanent 
residence permit in a Member State. 

Collective investment undertakings managed by management companies as defined in point (b) of 
Article 2(1) of Directive 2009/65/EC or alternative investment fund managers in the meaning of 
point (b) of Article 4(1) of Directive 2011/61/EU are covered by the prohibition laid down in 
Article 5f of Council Regulation (EU) 833/2014 if their activities fall within the scope of this 
prohibition. 

Management companies, alternative investment fund managers or investment firms are covered 
by the prohibitions in Articles 5(1)-5(4) and Article 5a(1) if their activities fall within the scope of 
these prohibitions. 
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2. If the manager of an investment fund has an indirect investment which falls in scope 
of the sanctions, to what extent may this manager purchase and/or sell in this 
investment fund?  
Last update: 14 April 2022 

 

The prohibition to "directly or indirectly purchase, sell, provide investment services for or 
assistance in the issuance of, or otherwise deal with transferable securities or money market 
instruments" of entities sanctioned in Articles 5(1) to 5(4) of Council Regulation (EU) 833/2014 
applies to all market participants, including asset managers, fund administrators, depositaries, etc. 
The failure or insufficient measures to ensure compliance with the prohibition of indirect 
investment would amount to breaching this prohibition. 

3. Are the prohibitions to provide brokering services or financing for the provision of 
brokering services, e.g. in Articles 2(2), 2a(2), 3b(2) and 3c(4) of Council Regulation 
(EU) No 833/2014, and the prohibitions to provide brokering services in point (a) of 
Article 4(2) and Article 5(1) applicable to management companies, alternative 
investment fund managers or investment firms?  
Last update: 14 April 2022 

 
Pursuant to its Article 13, Council Regulation (EU) 833/2014 applies (i) within the territory of the 
Union; (ii) to any legal person, entity or body, inside or outside the territory of the Union, which 
is incorporated or constituted under the law of a Member State; (iii) to any legal person, entity or 
body in respect of any business done in whole or in part within the Union. For example, if the 
manager of an alternative investment fund is an EU citizen working in a fund incorporated under 
the law of a third country, (s)he is subject to the restrictive measures enshrined in the Regulation. 

4. Do the prohibitions in paragraphs Articles 5(1)–5(4) and Article 5a(1) of Council 
Regulation (EU) No 833/2014, cover transferable securities and money-market 
instruments traded on the secondary market? Under what conditions? Could, for 
instance, a management company or an alternative investment manager on behalf of 
a fund it manages, purchase or sell such instruments on the secondary market, or 
provide investment services for such instruments, if the transaction or investment 
service neither actually nor potentially results in additional capital being made 
available to a targeted entity?  
Last update: 14 April 2022 

 

The respective prohibitions apply irrespective of whether the instruments are traded on secondary 
or primary markets. Secondary trading between EU counterparties of instruments of entities 
sanctioned under Articles 5(1)–5(4) and Article 5a(1) of Council Regulation (EU) No 833/2014 
shall be suspended. The only conditions to take into account concern the date of issuance of the 
securities. These conditions are clearly set out in Articles 5(1)–5(4) and Article 5a(1). 
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5. Are EU regulated UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable 
Securities) issued by Russian companies subject to the EU Sanctions regime? If yes, 
should one block UCITS that were issued by targeted Russian entities?  
Last update: 14 April 2022 

 

The prohibitions laid down in Articles 5(1) to 5(4) of Council Regulation (EU) 833/2014 do not 
cover Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities (UCITS) issued by 
entities sanctioned under these Articles. 

However, Council Regulation (EU) 269/2014 provides for individual financial restrictive 
measures targeted at a number of natural or legal persons, entities or bodies. Specifically, Article 
2(1) of Council Regulation (EU) 269/2014 provides that all funds and economic resources 
belonging to, owned, held or controlled by any natural or legal persons, entities or bodies, or 
natural or legal persons, entities or bodies associated with them, as listed in Annex I to said 
Regulation, shall be frozen. In addition, Article 2(2) of Council Regulation (EU) 269/2014 
provides that no funds or economic resources shall be made available, directly or indirectly, to or 
for the benefit of natural or legal persons, entities or bodies, or natural or legal persons, entities or 
bodies associated with them, as listed in Annex I of said Regulation. 

The relationships that natural or legal persons, entities or bodies targeted by Article 2 of Council 
Regulation (EU) 269/2014 may have with UCITS shall then be duly examined. Specifically, if 
investors in the fund or Ultimate Beneficial Owners would turn out to be persons, entities or bodies 
listed in Annex I, their units or shares should be frozen and shall not give rise to any remuneration 
towards them. Likewise, if for instance the depository, UCITS manager, portfolio manager, 
advisor or delegate would be a person or entity listed in Annex I of Council Regulation (EU) 
269/2014, the UCITS should be blocked, as its existence would result in the provision of funds or 
economic resources to persons or entities listed in Annex I, for instance via management fees. 

 

6. Article 5f of Council Regulation (EU) 833/2014 prohibits the sale of “transferable 
securities denominated in any official currency of a Member State issued after 12 
April 2022, or denominated in any other currency issued after 6 August 2023 or units 
in collective investment undertakings providing exposure to such securities, to any 
Russian national or natural person residing in Russia or any legal person, entity or 
body established in Russia”. Are units in collective investment undertakings 
transferable securities within the meaning of this Article?  
Last update: 30 June 2023 

 

The notion of "collective investment undertakings" within the meaning of Article 5f of Council 
Regulation (EU) 833/2014 appear to be distinct from and not covered by the term "transferable 
securities" as defined in Article 1(f) of Council Regulation (EU) 833/2014. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0833-20220316
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7. Depending on their legal nature (common funds, unit trusts, investment companies), 
collective investment undertakings (CIU) can alternatively issue units or shares. 
Could you confirm that the sale of both units and shares of a CIU providing exposure 
to transferable securities denominated in any official currency of a Member State 
issued after 12 April 2022 is prohibited?  
Last update: 14 April 2022 

 
Investment-fund related Directives or Regulation usually refer to units or shares indistinctly. 
Directive 2009/65/EC sets out, in its Article 1(3)(b), that ‘units’ of UCITS shall also include shares 
of UCITS. Given the inter-changeable use of 'units' and 'shares' of CIUs, both units and shares of 
collective investment undertakings are within the scope of Article 5f of Council Regulation (EU) 
833/2014. 

8. Does Council Regulation (EU) 833/2014 prohibit the purchase of transferable 
securities denominated in the currency of a Member State by third-country collective 
investment undertakings (CIU) if their units are marketed to Russian national or 
entities? Are EU operators prohibited from selling transferable securities 
denominated in the currency of a Member State to third-country CIUs?  
Last update: 14 April 2022 

 

If it can be established or if there are reasonable grounds to suspect that units of these third-country 
CIUs are indeed marketed to Russian national or entities, then the prohibition to sell transferable 
securities denominated in any official currency of a Member State can extend to these third country 
CIUs when the seller is an EU person or entity. 

However, EU sanctions have no extraterritorial effect. Therefore, the prohibition cannot as such 
be applied to third-country CIUs as purchasers. 

9. The prohibition in Article 5f of Council Regulation (EU) 833/2014 refers to any “legal 
person, entity or body established in Russia”. Does the EU branch of a legal person, 
entity or body established in Russia fall within the scope of the sale prohibition? What 
about the EU subsidiaries of a Russian entity?  
Last update: 14 April 2022 

 

The EU branch of a legal person, entity or body established in Russia falls within the scope of the 
prohibition. 

As it is established in the EU, an EU subsidiary of an entity established in Russia does not fall in 
the scope of the prohibition. However, the subsidiary cannot be used to circumvent the prohibition 
and itself sell transferable securities denominated in any official currency of a Member State, or 
units in collective investment undertakings providing exposure to such securities, to its parent 
entity established in Russia. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:02009L0065-20140917
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10. Do units of collective investment undertakings (CIUs) denominated in a non-EU 
currency and providing exposures to transferable securities denominated in an 
official currency of a Member State fall within the scope of the prohibition in Article 
5f of Council Regulation (EU) 833/2014?  
Last update: 30 June 2023 

 

If the units provide exposure to transferable securities denominated in the currency of a Member 
State issued after 12 April, then their sale is prohibited, irrespective of their own currency 
denomination. As of 6 August 2023, if the units provide exposure to transferable securities 
denominated in any currency, then their sale is prohibited. 

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02014R0833-20220316

