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Commission Directive 2006/73/EC of 10 August 2006 implementing Directive
2004/39/EC of the European Parliament and of the Council as regards

organisational requirements and operating conditions for investment firms and
defined terms for the purposes of that Directive

Question

MiFID states that Best
Execution has to be assured
for all financial instruments
covered by MiFID. There is
also some detail on what Best
Execution would be in
regulated markets. Is there
any hint or information what
Best Execution would look
like for OTC products? Is
there a Best Execution policy
necessary? Would it be
possible to only have
expressive client orders for
OTC business and therefore
not dispose of any Best
Execution policy for OTC?

We are market-maker on
several platforms for bonds
(MTS, Senaf, Bloomberg,
RTFI, TradeWeb). We are
quoting in real time in all
these trading venues but with
different spreads (different
prices). When we are going to
close a trade on Trading
Venue 1 with a worse price
that we quote on Trading
Venue 2, are we complying
with MiFID or not?

Recital 59 of Directive
2006/73/EC states that a
client who has engaged in a
course of dealings involving a
specific type of product or
service beginning before the

Answer

Best execution applies to all financial instruments. This means
that investment firms will need to have an execution policy in
relation to all instruments for which they provide execution.
However, it is not expected that best execution obligations will
be applied in the same manner in relation to different
instruments. Recital 70 of the MiFID implementing Directive
clarifies that by stating that, for example, transactions involving
customised OTC financial instruments may not be comparable
for best execution purposes with transactions involving shares
traded on centralised execution venues.

Article 21(3) of MiFID as well as Recital 66 of the MiFID
implementing Directive provide some guidance on how an
execution policy should be established. However, there are
specifics concerning the OTC transactions. CESR will provide
further guidance on the application of best execution obligations
to OTC products at its webpage (http://tinyurl.com/2bj20q).

Article 21 (best execution) does not apply to transactions done
under the rules governing an MTF between its participants: see
Article 14(3).

Not all trading platforms will qualify as MTFs. In particular,
single-dealer platforms are not MTFs for MiFID purposes: see
Recital (6) of Directive 2004/39/EC.

Transactions done by a market maker with a client who is not a
participant of a multilateral trading facility may give rise to best
execution obligations, but in the wholesale bond markets this is
unlikely. For more details see the Commission’s advice on scope
questions annexed to the CESR Questions and Answers on best
execution at http://www.cesr.eu/index.php?docid=4606.

Yes: the presumption of necessary knowledge and experience
for the purposes of Article 19(5) can be based on a previous
course of dealings involving a different firm, and it is not
generally necessary to require proof from the client unless the
client's statement is manifestly inaccurate.

Article 19(5) of MiFID, together with Article 36 of Directive
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date of application of
Directive 2004/39/EC should
be presumed to have the
necessary experience and
knowledge in order to
understand the risks involved
in relation to that product or
investment service.

Is it possible to presume the
previous knowledge and
experience if the client has
dealt with complex
instruments in another
financial institution?

Is it necessary for the client to
provide some kind of proof?

2006/73/EC, require the investment firm to assess whether the
client has the necessary experience and knowledge to
understand the risks in relation to a product or investment
service. Recital (59) of the implementing directive explains that a
firm may presume that the client has that necessary experience
and knowledge if he has engaged in a course of dealings before
1st November 2007 involving the type of product or service in
question.

The presumed knowledge and experience is that of the client,
and it does not depend on a specific financial institution having
been involved. An investment firm should therefore be entitled to
rely on the presumption of knowledge and experience in cases
where the client's dealings involved another institution.

Article 37(3) of Directive 2006/73/EC makes it clear that an
investment firm can rely on information provided by its clients
unless it is aware, or ought to be aware, that the information is
manifestly inaccurate. Accordingly, the firm can rely on a client's
statement about previous dealings, and no further proof is
necessary, unless the firm knows that the statement is false or
inaccurate or, in the circumstances, it should be aware that the
statement is false or inaccurate. However, if the client's
statement is obviously implausible, so that the firm cannot be
satisfied that the client has the presumed knowledge and
experience, then it would be appropriate to ask for proof.



