
REPORTING OBLIGATIONS UNDER THE OIL IMPORT RESTRICTIONS 
RELATED PROVISIONS:  ARTICLE 3m(3) a&b and 3m(10) OF COUNCIL REGULATION 

833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 26 AUGUST 2022 
 

 

1. Should ancillary contracts be reported?  

Last update: 26 July 2022 

 

At this stage, ancillary contracts do not need to be reported as this would create an unreasonable 

administrative burden on EU operators involved as well as on national competent authorities. 

Only import contracts are to be notified via the relevant common templates (cf also Q.13). 

 

2. In the case of an import by a Member State but where the final delivery is in 

another Member State, should the Member State receiving the goods report all the 

delivery or only the amounts for delivery in its own territory? 

Last update: 26 August 2022 

 

Regarding cascading contracts, in order to avoid duplication of reporting between Member States, 

the import should only be reported by the Member State releasing the goods for free circulation, 

even if the goods are for further delivery in another Member State.  

 

3. Could the Commission specify what use will be made of these notifications? In 

particular, will the reporting be anonymised or kept confidential? 

Last update: 26 July 2022 

 

The aim of the reporting obligation included in Art. 3m(3) is to monitor the flows of oil still 

entering the EU after the ban on seaborne oil established with the 6th sanctions package adopted 

on 3 June 2022. The data provided by Member States will remain confidential except for some 

very high level aggregated numbers referring to the total EU level of oil imports. 

4. How should the obligation to report to the Commission on one-off transactions for 

near-term delivery within 10 days from its execution be implemented? The 

transactions will have different dates of execution, so do they need to be notified one 

by one? 

Last update: 26 July 2022 

 

We invite you to refer to the consolidated Frequently Asked Questions, and, specifically, to 

questions 13 and 14 of the “Oil Imports” section. ‘One-off transactions for near-term delivery’ 

should be understood as spot market transactions. This implies that the contract concluded 

cannot foresee multiple deliveries and that the oil should be delivered within 30 days maximum 

after the transaction has been concluded. Member States should notify at the latest 10 days after 

the delivery. This reporting can be done by batches of several one-off transactions, for instance 

in the form of a weekly reporting to the Commission. Furthermore, the reporting cannot be done 

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/faqs-sanctions-russia-consolidated_en.pdf


less than every 10 days in order to comply with the obligation to report within 10 days of the 

delivery date.   

 

5. Which moment should be the starting point for the 10-days deadline for notification 

of the one-off transaction for near-term delivery – e.g.: the date of agreement, 

invoice, customs clearance, receipt of the goods by the buyer or its operation 

installation? 

Last update: 26 July 2022 

 

We invite you to refer to the consolidated Frequently Asked Questions, and, specifically, to 

question 14 of the “Oil Imports” section. The Regulation foresees their notification within 10 

days of their completion. This should be understood as within 10 days of the delivery of the 

goods, taking into account the guidance set forth in questions 2 and 12. 

 

6. Should individual companies be in charge of reporting contracts for the import of 

goods? If yes, to whom should they report them within the Commission? 

Last update: 26 July 2022 

 

Individual companies should not report the concluded contracts to the Commission. They should 

report them to Member States who will then report all of the contracts concluded for the import 

of oil into their own territory to the Commission, using a common template.  

 

7. Is the Commission interested to know which ‘Incoterms’ conditions are relevant per 

specific contract?  

Last update: 26 July 2022 

 

No, as the aim of the reporting obligation included in Art. 3m(3) is to monitor the flows of oil 

entering the EU after the ban on seaborne oil established with the 6th sanctions package adopted 

on 3 June 2022, and not to monitor the specific conditions of each concluded contract.  

8. Regarding the date of conclusion of contracts, should the Member State report the 

date of the overarching contract, the most recent addendum, the date of signature 

or the starting date of contract?  

Last update: 26 July 2022 

 

The Member State should report the date of the signature of the initial contract.  

9. Regarding the total volume to be delivered in the case of pre-existing contracts, 

which volume should be reported? A contract specifies total volume/per year and 

the volume per delivery/month or per delivery.  

Last update: 26 July 2022 

 

Companies should report to the concerned Member States the volume per contract and if 

available the volume per single delivery.  

 

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/faqs-sanctions-russia-consolidated_en.pdf


10. As regards pre-existing contracts, should companies subsequently notify follow on 

deliveries taking place pursuant to the contract but after the contract notification?  

Last update: 26 July 2022 

 

No. The reporting obligation is for contracts, so that once a contract with a given capacity has 

been notified, there is no need to make a second notification to the Member State.  

11. Which economic operator should report sales transactions of petroleum products to 

the national competent authority so that the authority can notify the contract or 

one-time transaction to the European Commission? 

Last update: 26 August 2022 

 

It is for the economic operator in the Member State relasing the goods for free circulation to 

notify to the competent authority, indicating the country of destination of the cargo, if different. 

12. Which Member State should notify the European Commission of a single 

transaction or agreement when it concerns the sale of petroleum products by a 

company of a Member State to a company of another Member State? 

Last update: 26 July 2022 

 

The transaction should be reported by the Member State in which the goods first entered the 

EU's customs territory, even if the goods are for further delivery in another Member State. The 

template includes a column in which the Member State of destination should be declared. 

13. Are agreements on the transportation of petroleum products originating in Russia, 

on the storage of petroleum products originating in Russia, and on technical 

assistance for such petroleum products subject to notification under Article 

3m(3)(b)? 

Last update: 26 July 2022 

 

No, only contracts for the import of the goods should be notified. 

14. If a Member State imports oil only via pipelines, is it bound by the notification 

obligation provided for in Article 3m(3)? 

Last update: 26 July 2022 

 

The notification obligation for imports via pipelines is established by means of Article 3m(10), 

cf question 16 .  

15. Does the reporting obligation also apply to contracts for the import of petroleum 

products derived from crude oil extracted in Russia and produced in third countries 

other than Russia? 

Last update: 26 July 2022 

 

We invite you to refer to question 3 of the “Oil Imports” section of the consolidated Frequently 

Asked Questions. Refined petroleum products obtained in a third country falling under HS 2710 

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/faqs-sanctions-russia-consolidated_en.pdf
https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/business_economy_euro/banking_and_finance/documents/faqs-sanctions-russia-consolidated_en.pdf


from Russian crude oil falling in HS 2709 and exported from that country or another third 

country would not be subject to the sanctions as not of Russian origin. Petroleum products falling 

under HS 2710 obtained in a third country mixing Russian oil falling under HS 2710 and locally 

produced oil exported from that third country could be subject to the sanctions depending on the 

proportion of the Russian component. A case-by-case analysis is needed to see if the rule of 

origin is satisfied. However, were the products not to be considered of Russian origin, then no 

reporting obligation would be required. 

16. Pipeline oil imports, reporting under art.3m(10) by 8 June 2022 and every three 

months thereafter: reporting period covered 

Last update: 26 July 2022 

It is suggested that reporting spans the three full months before the 8th of the three-month 

reporting period so that the remaining 8 days can be used to gather data, compile them in the 

reporting template and notify (for example, the next reporting to be provided on 8 September 

2022 would cover the months of June, July and August with reporting stopped on 31 August 

2022). 

 


