
Financial assistance 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 31 MARCH 202 

 

1. What does the term “financial assistance for trade” refer to? 

The notion of “financing and financial assistance” refers to any action, irrespective of the particular means 

chosen, whereby the person, entity or body concerned, conditionally or unconditionally, disburses or 

commits to disburse its own funds or economic resources, including but not limited to grants, loans, 

guarantees, suretyships, bonds, letters of credit, supplier credits, import or export advances and all types 

of insurance and reinsurance, including export credit insurance. Payment as well as terms and conditions 

of payment of the agreed price for a good or a service, made in line with normal business practice, do not 

constitute financing or financial assistance.  

Note that the notion of “financing or financial assistance” is already clarified in the Council’s Guidelines 

on implementation and evaluation of restrictive measures (sanctions) in the framework of the EU 

Common Foreign and Security Policy pdf (europa.eu) (para 59a).  
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