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COMMISSION OPINION 

of 17.10.2019 

on Article 5(1) of Council Regulation (EU) No 833/2014 

The request for an opinion 

In its role as the guardian of the treaties, the European Commission ('Commission') monitors 

the implementation of EU law by the Member States
1
.  

In the context of restrictive measures, the competent authorities of the Member States may 

request the Commission to provide its views on the application of specific provisions of the 

relevant legal acts or to provide guidance on their implementation.  

The Commission has received a request for an opinion from a Member State competent 

authority ('NCA'), in regard to the interpretation of Council Regulation (EU) No 833/2014 of 

31 July 2014 concerning restrictive measures in view of Russia's actions destabilising the 

situation in Ukraine
2
 (hereafter: Regulation 833/2014). The NCA submitted to the 

Commission the following questions: 

1. In relation to the provisions of Article 5(1) of Council Regulation (EU) No 833/2014 of 31 

July 2014, as amended, should it be interpreted that point (b) excludes EU entities owned by 

designated entities, whereas point (c) does not exclude EU entities if acting on behalf of 

designated entities, since it does not refer specifically to them? In other words, would EU 

entities, if acting on behalf or under the direction of designated entities, fall under the scope 

of point (c) of Article 5(1) of this Regulation?  

2. This would mean that EU entities can only fall under the scope of Article 5(1) through 

point (c) - and only if they act on behalf or at the direction of a designated entity. However, 

how should we interpret Article 5(1) in the case of an EU entity that is owned and/or 

controlled by a designated entity? Should we assume that this EU entity is acting on behalf or 

at the direction of a designated entity, and thus apply point (c)? Even in cases where there is 

no evidence that it is participating in activities to circumvent the prohibitions?  

3. Or, in cases where the EU entity that is owned and/or controlled by a designated entity is a 

financial institution established in the EU (and thus subject to all European regulations and 

compliance standards), should we require evidence of its participation in activities to 

circumvent the prohibitions in order to apply point (c)? 

4. In this regard, the EU Best Practices (§ 63) and Guidelines (§ 55b) for the effective 

implementation of restrictive measures resort to Article 1(6) of Council Regulation (EC) No 

2580/2001 of 27 December 2001 in order to find criteria that allow for an accurate use of the 

concepts of “ownership” and “control”. Should these criteria be also used when determining 

what “acting on behalf or under the direction” is? If not, in what cases should ”acting on 

behalf or under the direction” be applicable? 

 

                                                 
1
 The Commission oversees the application of Union law under the control of the Court of Justice of the 

European Union. Pursuant to the Treaties, only the Court of Justice of the European Union can provide 

legally binding interpretations of acts of the institutions of the Union. 
2
 Council Regulation (EU) No 833/2014 of 31 July 2014 concerning restrictive measures in view of 

Russia's actions destabilising the situation in Ukraine, OJ L 229, 31.7.2014, p. 1-11. 



 

EN 2  EN 

Assessment 

The questions above concern the applicability and implementation of Article 5(1) of Council 

Regulation (EU) No 833/2014 in the case where certain types of transferable securities and/or 

money-market instruments are issued by an EU entity that is owned or controlled by an entity 

listed in Annex III to the Regulation. 

Firstly, it should be determined whether the scope of the indicated provisions also extends to 

EU entities. From a general point of view it is worth noting that, although the objectives of 

EU restrictive measures are grounded in the principles of the common foreign and security 

policy
3
, the Treaties do not preclude the imposition of restrictions against the activities of EU 

persons, entities or bodies. 

This is reflected in the provisions in question. Point (b) of Article 5(1) of Council Regulation 

(EU) No 833/2014 concerns certain types of securities and instruments issued by “a legal 

person, entity or body established outside the Union whose proprietary rights are directly or 

indirectly owned for more than 50 % by an entity listed in Annex III”, whereas point (c) of 

that article concerns the same types of securities and instruments when issued by “a legal 

person, entity or body acting on behalf or at the direction of an entity referred to in point (b) 

of [paragraph (1)] or listed in Annex III”. While in point (b) it is specified that the provisions 

relate to legal persons, entities or bodies established outside the EU, no such distinction is 

made in point (c). It follows that the latter point also affects entities established within the EU.  

The following two sets of questions posed by the NCA can be taken together. 

In the broader context of EU restrictive measures, Article 1(5) and Article 1(6) of Council 

Regulation (EC) No 2580/2001
4
 provide for a definition, respectively, of the notions of 

‘ownership’ and ‘control’ of an entity by a targeted entity. While not directly relevant in so far 

as the interpretation of Council Regulation (EU) No 833/2014 is concerned, such definitions 

include certain criteria which, in what regards control, are relevant and could be used by the 

NCA in assessing the presence of the relation. Adding to these definitions and criteria, 

Council guidance documents for the effective implementation of restrictive measures
5
 further 

detail the incidence and effects of ownership and control. On the contrary, the notion of 

‘acting on behalf or at the direction’ of a targeted entity has not been defined in relevant EU 

legal acts or guidance documents. Furthermore, the jurisprudence of the Court has dealt with 

this notion only in passing though in the context of a different sanctions regime - Council 

Regulation (EU) No 961/2010.
6
 

While this notion is distinct from those of ownership and control, as made evident by the 

parallel presence of all three in Article 5(1) of Council Regulation (EU) No 833/2014, in the 

area of restrictive measures their effects can be placed on an equal footing. As found by the 

Grand Chamber in HTTS Hanseatic Trade Trust & Shipping GmbH v Council, “[i]f that link 

had to be established solely on the basis of the direct ownership or control […], the measures 

could be circumvented by numerous contractual or de facto possibilities of control, 

possibilities which would confer on a company opportunities to exert influence over other 

entities that are as extensive as in the case of direct ownership or control”.
7
 Acting on behalf 

                                                 
3
 Article 21 of the Treaty on European Union (TEU). 

4
 Council Regulation (EC) No 2580/2001 of 27 December 2001 on specific restrictive measures directed 

against certain persons and entities with a view to combating terrorism, OJ L 344, 28.12.2001, p. 70–75. 
5
 Guidelines on the implementation and evaluation of restrictive measures (sanctions) - 4 May 2018; Best 

practices for the effective implementation of restrictive measures - 4 May 2018. 
6
 Judgment of 10 September 2019, HTTS Hanseatic Trade Trust & Shipping GmbH v Council, C-123/18 

P, EU:C:2019:694, paragraphs 77-79. 
7
 Id., paragraph 69. 
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or at the direction of a targeted entity and acting under the ownership or control might thus be 

equated for what it concerns the effects, but the former relation should be determined in and 

of itself. Ownership or control of the latter entity over the former is an element that can be 

considered by the NCA to increase the likelihood of such conduct, but cannot suffice in 

determining whether the conduct did occur.  

In the absence of a definition and/or criteria that can be used to assess whether an entity acted 

on behalf or at the direction of a targeted entity, the NCA should take into account all the 

relevant circumstances in order to establish the situation at hand. These can include, for 

example, the precise ownership/control structure, including links between natural persons; the 

nature and purpose of the transaction, coupled with the stated business duties of the entity that 

is owned or controlled; previous instances of acting on behalf or at the direction of the 

targeted entity; disclosure made by third parties and/or factual evidence indicating that 

directions were given by the targeted entity.  

Additionally, for the purposes of this determination, the NCA questioned the relevance of 

participation (or lack thereof) in activities the object or effect of which is to circumvent the 

prohibitions laid down in Article 5. The Commission would like to point out that Article 12 of 

Council Regulation (EU) No 833/2014 separately prohibits such activities. An inquiry in this 

regard, which can lead to findings of a separate breach of the regulation, is not necessarily 

ancillary to the one establishing the presence of a conduct directly prohibited under Article 5, 

and can be made in parallel. To establish possible breaches of Article 12, the NCA should, in 

the absence of clearly defined criteria, once again take into account all the relevant 

circumstances. In the Commission’s view, the fact that the entity concerned is a financial 

institution established in the EU and thus subject to EU regulations and compliance standards 

may be taken into consideration as a factor reducing the associated risks, but cannot suffice in 

determining the true object of the conduct. 

Conclusion 

In light of the above, the Commission takes the view that Article 5(1), point (c) of Council 

Regulation (EU) No 833/2014 applies, inter alia, to an EU entity owned or controlled by an 

entity listed in Annex III to the Regulation, insofar as national competent authorities 

determine, on the basis of all information available to them and on the basis of all the relevant 

circumstances to be assessed on a case by case basis, that the former entity acted on behalf or 

at the direction of the latter when issuing financial securities and/or instruments of the type 

specified in Article 5(1). 

Done at Brussels, 17.10.2019 

 For the Commission 

 Federica MOGHERINI 

 Vice President  




