
GAS IMPORTS 

RELATED PROVISIONS: RUSSIAN PRESIDENTIAL DECREE No 172; COUNCIL 

REGULATION 833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTION: AS OF 22 APRIL 2022 

 

1. Why is the adoption of the Russian Presidential Decree no 172 of 31 March relevant 

for EU gas importers in light of Council Regulation (EU) 833/2014? 

Last update: 22 April 2022 

The Decree of 31 March substantially amends the legal framework for the execution of supply 
contracts concluded between Russian gas suppliers and EU companies, adding new obligations 
for each EU company. 

EU Companies can only lawfully comply with implementation measures of the new Decree if the 
compliance with these measures is not in conflict with the obligations arising from the restrictive 
measures under Council Regulations (EU) 833/2014 or 269/2014. 

2. Why could the compliance with the rules of Decree no 172 of 31 March be in conflict 

with the sanctions?  

Last update: 22 April 2022 

The Decree introduces a new payment procedure, whereby the deposition of Euros or Dollars on 
the supplier’s account is no longer considered as fulfilment of the contractual obligations. Instead, 
Euros or Dollars received by EU companies need to be converted into roubles under the Decree, 
and EU companies are only deemed to have fulfilled their contractual obligations once the 
conversion process from Euros or Dollars has been successfully completed, and the payment has 
been made in roubles. 

This process, which is entirely in the hands of the Russian authorities, would also allow Russia to 
involve the Russian Central Bank in this process, through a number of transactions linked to the 
management of the Central Bank’s assets and reserves, which is prohibited under the EU 
sanctions. As the conversion process may take an undefined amount of time, during which time 
the foreign currency is entirely in the hands of the Russian authorities including the Central Bank, 
it may even be considered as a loan granted by EU companies. 

3. Is it still possible to pay for gas after the adoption of Decree no 172 of 31 March 

without getting in conflict with EU law?  

Last update: 22 April 2022 

Yes, this appears possible. EU companies can ask their Russian counterparts to fulfil their 
contractual obligations in the same manner as before the adoption of the Decree, i.e. by 
depositing the due amount in Euros or Dollars. The Decree of 31 March does not preclude a 
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payment process which is in line with the EU restrictive measures. However, the procedure for 
derogations from the requirements of the Decree is not clear yet. 

4. Are EU gas importers allowed to engage with Gazprom and GazpromBank in order 

to seek an acceptable solution or additional information on the situation? Are they 

allowed to open an account in euro with GazpromBank for gas payments? 

Last update: 22 April 2022 

The existing sanctions do not prohibit engagement with Gazprom or GazpromBank, beyond the 
refinancing prohibitions relating to the latter, as per Article 5(1)(a) and (6). Likewise, they do not 
prohibit opening an account with GazpromBank. Such engagement or account, however, should 
not lead to the violation of other prohibitions in Council Regulations (EU) 833/2014 or Council 
Regulation 269/2014. 

5. Can EU operators make transfers in euros to the specified account at GazpromBank 

if they previously or simultaneously make a clear statement to the effect that their 

payment obligation ends with this transfer?  

Last update: 22 April 2022 

Yes, EU companies could make a clear statement that they intend to fulfil their obligations under 
existing contracts and consider their contractual obligations regarding the payment already 
fulfilled by paying in euros or dollars, in line with the existing contracts, as before the adoption 
of the Decree. 

It would be advisable to seek confirmation from the Russian side that this procedure is possible 
under the rules of the Decree. 
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